Blog

Aşçılık – Gastronomi

Almanya Federal Hükümeti’nin  01 Mart 2020’de çıkardığı ‘’Göç Yasası” kapsamında bilgilendirmedir.

Aşçı: Besinleri çeşitli yöntemler kullanarak içilecek ya da yenilecek hale getiren
kişidir. Aşçılar; otel, restoran, büfe ya da yemekhane gibi yerlerde çalışabilir
Almanya’da bulunan Türk Müteşebbisleri tarafından işletilen Restoran,
Kafe Yemekhane, Büfe vs. iş yerleri başta olmak üzere; binlerce aşçı ihtiyacı
bulunmaktadır. Almanya’da aşçılar genellikle özel şirketler tarafından istihdam
edilirler.


Gastronomi: Yemek ve kültür arasındaki ilişkiyi, zengin veya hassas ve iştah
açıcı yiyecekleri hazırlama ve sunma sanatıdır. Belirli bölgelerin pişirme stilleri de inceler. Gastronomi Bölümü mezunları, Almanya’da Otel, Restoran, Turistik Gemiler, Gastronomi ile ilgilenen kuruluşlarda ve özel
şirketlerde iş imkanı buluyorlar.
Gastronomi mesleği son günlerde ülkemizde de sıkça rağbet görmeye başladı. Bu bölüm
genellikle aşçılıkla karıştırılmaktadır ancak gastronomi 4 yıllık bir Lisans Bölümü iken,
Aşçılık 2 yıllık önlisans bölümüdür.


Almanya, Aşçı ve Gastronomi Branşlarında Almanya’ya, ‘’Nitelikli Göç Yasası’’ kapsamında çalışmaya gelecek olanların;
1- Mesleki Eğitim Merkezleri’nde 4 yıllık Yiyecek-İçecek ve Aşçılık Bölümü,
2- Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Aşçılık Bölümü,
3- 2 Yıllık Yüksekokul Aşçılık Bölümü,
4- 4 Yıllık Lisans Eğitimi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nden mezun
olarak, diploma sahibi olmaları ayrıca; Mesleki olarak, branşlarında yetkin ve deneyimli olmaları tercih sebebidir.

Almanya Federal Hükümeti ‘’Göç Yasası”na göre, Aşçılık ve Gastronomi Branşlarında Almanya’da Oturum ve İş İzni alabilmenin şartlarından biri de en az A2 seviyesinde Almanca dil bilgisine hakim olmaktır.

Turizim – Otelcilik

 Almanya’da tüm otellerde, motellerde, tatil köylerinde, restoranlarda, dinlenme tesislerinde, eğlence sektöründe, organizasyon şirketlerinde, seyahat şirketlerinde Turizm- Otelcilik Sektöründe yetişmiş, nitelikli iş gücüne yoğun ihtiyaç vardır. Bazı otel ve işletmelerin insan kaynakları sıkıntısı dolayısıyla, düşük kapasiteyle çalışmaya başladığı veya kapanma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu bilinmektedir. 

      Mesleki Eğitim Merkezi, Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi, Turizm ve Otel İşletmeciliği Önlisans Programı veya Turizm İşletmeciliği Lisans Programı mezunları; Almanya’daki işletmelerde kendilerine şans bulabilirler. 

 Almanya Federal Hükümeti ‘’Göç Yasası”na göre, Turizm-Otelcilik sektöründe, Almanya’da Oturum ve İş İzni alabilmenin şartlarından biri de en az B1 seviyesinde Almanca dil bilgisine hakim olmaktır.

Kuaför

Erkek ve kadın vücudunda başı süsleyen saç, yüzyıllar boyunca her devrin zevkine güzellik ve güzelleşme anlayışına göre türlü türlü, biçim biçim kesilmiş, taranmış, toplanmış, örülmüş ve kendi renginden başka renklere boyanmıştır.

Firavunlar zamanında Mısırlılar kölelerin saçlarını keser, kesilen saçlarla peruk yaparlardı. Balık kılçıklarından tarak yaparlardı ve saçlarını tararlardı. İlk saç açma işlemi de Romalılar tarafından uygulandı. İnsanlık tarihine baktığımızda şunu anlıyoruz ki başımızı koruyup aynı zamanda süsleyen saçımızı da insanlık tarihinin başlangıcından bu yana kendi devrinin getirdiği zevke, güzellik anlayışına ve etkilendiği akımlara göre süslenme sanatı her zaman var olmuştur.

Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri, saç şekillendirme, cilt bakımı, kozmetik, manikür / pedikür ve kalıcı veya kalıcı olmayan epilasyon dahil olmak üzere güzellik tedavilerinin incelenmesi ve uygulanmasıdır. Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri alanında gerçekleştirilen her türlü çalışma, kozmetoloji bilimi ve alt dalları olarak bilinmektedir

Kuaför, son trendlere göre saçı müşterinin zevkine ve sosyal yaşam tarzına göre biçimlendiren, boyayan, kesimini ve bakımını yapan kişidir.

Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri, Almanya da sürekliliği olan ve her zaman ihtiyaç duyulacak bir meslek dalıdır. Bu yüzden her türlü güzellik ve bakım merkezinde, kozmetik firmaları ve film-tiyatro prodüksiyonlarında makyöz olarak yer alabilirler.

Öte yandan güzellik ve bakım hizmet sektöründe yer almayı tercih edenler;

·         Berber,

·         Cilt Bakım Danışmanı,

·         Kuaför,

·         Saç Rengi Uzmanı,

·         Tırnak Bakım Uzmanı,

·         Makyöz olarak da mesleklerini sürdürürler.

Almanya’da yaşayanların Sosyal-Ekonomik özgürlükleri ve gelir düzeyine uygun olarak, kişisel bakımlarına ayırdıkları ücretler, Türkiye ve dünyanın birçok ülkesiyle kıyas edilmeyecek bir seviyededir. Bu manada, Kuaförlere ve Güzellik Hizmeti verenlere ihtiyaç hiç azalmamıştır.

Almanya Federal Hükümeti ‘’Göç Yasası”na göre, Güzellik Uzmanı ve Kuaför olarak, Almanya’da Oturum ve İş İzni alabilmenin şartlarından biri de en az B1 seviyesinde Almanca dil bilgisine hakim olmaktır.

Makine

Makine Teknolojisi alanı; klasik ve bilgisayar kontrollü üretim tezgâhlarında makine imalatı işlemlerini yapma, kalıplama teknikleri, sac metal kalıpları, hacim kalıpları ve iş kalıpları imalatı yapma, iki ve üç boyutlu makine ve mekanizmaları çizimlerini yapma, makinelerin temel bakım ve onarımını yapma, mermer kesme gibi alanlarda faaliyet gösterirler.

Makine bölümü mezunları kamu ve özel sektör içerisinde birçok farklı kurum ve sektörde çalışabilme şansına sahiptirler. Makine bölümü mezunlarının çoğunlukla üretim, yapı, bilişim, maden ve metal sanayi otomotiv sektörleri içerisinde, teknik ara eleman olarak yer alırlar.

Makine eğitimini başarı ile tamamlayan kişiler, teknik ara elemanı olarak çalışırlar. Makine mühendislerinin tasarımını yaptığı makinelerin teknik resimlerini çizer, parçaları uygun yerlere yerleştirirler, ihtiyaç olması durumunda bakım ve onarım işleri de yaparlar.

Almanya her dönem Makine Teknisyeni, Teknikeri ve Operatörlere ihtiyaç duymuştur. Bu dönemde de, makine sektöründe yetişmiş, eğitimli iş gücü ihtiyacı üst seviyelerdedir.

Almanya Federal Hükümeti ‘’Göç Yasası”na göre, Makine Branşında; Almanya’da Oturum ve İş İzni alabilmenin şartlarından biri de en az A2 seviyesinde Almanca dil bilgisine hakim olmaktır.

Mekatronik

 Mekatronik bölümü, hassas ve zeki ürün tasarımında, talep ve sorunlara çözüm getirmek üzere, makine, elektrik-elektronik ve bilgisayar bilim dallarının birleşimini ifade eden disiplinler arası bir daldır. Yapılan iş rutin olmadığı için sürekli problem çözme ve tasarım yaparlar. Bu da mesleği hareketli ve zevkli hale getirir.

Mekatronik teknikeri olabilmek için üniversiteden önce lisede de ilgili alanlarda eğitim almak gerekmektedir. Meslek liselerinde bulunan Elektronik, Otomasyon, Mikro Teknik, Metalurji, Tesviye gibi bölümlerde mekatronik teknikerliği için temel eğitim verilmektedir. Üniversite eğitimi ise üniversitelerin meslek yüksek okullarında bulunan Mekatronik bölümünde alınmalıdır. Bu eğitim 2 yıl (önlisans) sürmektedir.

Mekatronik teknikeri; teknolojik alanda bulunan her türlü elektronik, mekanik ve elektrikli cihazların üretilmesinden bakım ve onarımlarının yapılmasına ve işletilmesine kadar tüm detayları ile ilgilenen kişidir. Mekatronik mühendisi gözetiminde çalışmalar yürütür.

Almanya Otomotiv ve Demir-Çelik alanında olduğu kadar, Elektrik-Elektronik Sektöründe de Dünya devi bir ülke olması ve sürekli yeni teknoloji ve daha fazla ürün ihtiyacı dolayısıyla, sürekli bir şekilde mekatronik alanında kalifiye eleman ihtiyacı duymaktadır. 

Almanya Federal Hükümeti ‘’Göç Yasası”na göre, Mekatronik dalında, Almanya’da Oturum ve İş İzni alabilmenin şartlarından biri de en az B1 seviyesinde Almanca dil bilgisine hakim olmaktır.

Motorlu Araçlar Teknolojisi

Motor Meslek Liseleri ve Motorlu Araçlar Teknolojisi alanlarında eğitim alırlar.

Motor Meslek Lisesi mezunu ne iş yapar ?

Motor teknikeri, motorin, benzin ya da elektrik ile çalışan motorların üretim, bakım ve geliştirme süreçlerinde çalışan kişidir. Motor teknikerleri genellikle makine, elektrik ya da uçak mühendisleri ile beraber çalışır ve onların taleplerine göre hareket ederler.

Motorlu Araçlar Teknolojisi mezunları ne iş yapar ?

Otomotiv üzerinde mekanik, elektrik ve elektronik aksamların bakım ve onarımlarını yapma, otomotiv gövde bölümlerinin onarımlarını yapma, gövde yüzeyleri üzerinde boya ve boya sonrası işlemleri yapma, iş makineleri bakım ve onarımı yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim alırlar. Bu okullarda yetişen teknik elmanlar; Motorlu araç imalatı yapan fabrikalarda, motorlu araç bakım ve onarımı yapan yetkili ve özel servislerde, özel sektöre ait araç bakım ve onarım atölyelerinde ve motorlu araçlar sektörü ile ilgili çeşitli işletmelerde iş bulabilirler.

Motorlu araçlar teknolojisi alanından mezun olanlar, seçtikleri dalda kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;

·         Otomotiv servisleri,

·         Otomotiv bakım ve onarım atölyeleri,

·         Otomotiv fabrikaları,

·         Otomotiv satış noktaları,

·         Sigorta şirketleri,

·         İş makineleri bakım ve onarım atölyeleri vb. yerlerde çalışabilirler.

Almanya Otomotiv Sektöründe bir Dünya Devidir. Buna bağlı olarak, sektöre paralel çalışan bir çok yan sanayi ve sektörel kuruluşlarda da fazlaca nitelikli iş gücüne ihtiyaç duyulmaktadır. Almanya bu sektörde devamlı surette gelişip-büyüdüğü için, otomotiv sektöründe teknik eleman ihtiyacı hiç bitmemiştir.

Almanya Federal Hükümeti ‘’Göç Yasası”na göre, Motorlu Araçlar dalında, Almanya’da Oturum ve İş İzni alabilmenin şartlarından biri de en az A2 seviyesinde Almanca dil bilgisine hakim olmaktır.

Kaynakçı

Kaynakçılık, metal teknolojisi alanında temel eğitimi aldıktan sonra kaynak yöntem ve teknikleri konusunda uzmanlaşma eğitim öğretiminin yapıldığı daldır.

Kaynak ustası, çeşitli metal fabrikalarında veya benzer işletmelerde metalleri belirlenen ölçülere göre kesen ve birleştiren, tasarlayıp uygulayan kişidir. Bu doğrultuda mesleğinin gerektirdiği çizim ve kaynak işlemlerini doğru şekilde hayata geçirir.

Kaynakçılar fabrika ve atölye gibi kapalı ortamlarda çalışabilecekleri gibi açık mekânda da çalışırlar.

Kaynak teknikeri; kaynak tekniklerinin uygulanması, metal parçaların tasarlanması, kesilmesi ve kalıcı olarak birleştirilmesinden sorumludur. İnşaat ve imalat sektöründe istihdam edilir. Kaynak personeli ile mühendisler arasındaki bağlantıyı sağlayarak, kaynak işlemlerini iyileştirmek için çalışır.

Kaynak teknikeri olmak için, meslek liseleri veya yüksek okullarının Metal Teknolojisi veya Kaynak Teknolojisi bölümlerinden mezun olmak gerekmektedir.

Almanya’nın Kaynak Teknikerlerine devamlı ihtiyacı olmuştur. Ekonomi ve sanayisi devamlı gelişen her ülkede olduğu gibi Almanya için de kaynakçılık çok önem verilen ve aranılan mesleklerdendir. 

 Almanya Federal Hükümeti ‘’Göç Yasası”na göre, Kaynakçı olarak,Almanya’da Oturum ve İş İzni alabilmenin şartlarından biri de en az A2 seviyesinde Almanca dil bilgisine hakim olmaktır.

Elektrik – Elektronik

Elektrik Teknikeri olmak için, Meslek Liselerinin ilgili bölümlerinden mezun olarak, diploma almaya hak kazanılmalıdır. Bunun yanı sıra elektrik teknisyeni olmak için meslek yüksek okullarındaki elektrik-elektronik bölümlerinden mezun olunması gerekir. Bu eğitimleri alan kişiler de elektrik teknisyeni olabilirler.

Bu bölümlerden  mezun olanlar ne iş yapar ?

Elektrik bölümünden mezun olan kişiler, elektrik teknikeri unvanı alıp birçok sektörde çalışabilirler. Elektrik kesintilerini belirleyip gerekli arızayı giderirler. Tüm elektrikli makinelerin çalışmasını sağlayıp, bakım ve onarımlarını yaparlar. Elektrik teknikerleri binalarda, elektrik santrallerinde çalışırlar. Çalışma ortamı tesisatın kurulduğu yere göre değişirse de genellikle kapalı ortamlarda görev yaparlar.

Elektronik teknikeri, çeşitli elektronik sistemleri veya cihazları test etmek ve onarmakla sorumludur. Elektronik malzeme üretim şirketleri, bilgisayar firmaları, telekomünikasyon şirketleri, fabrikalar, özel sektörde ve elektrik mühendisliği firmalarında istihdam edilebilir.

Elektrik-Elektronik Teknisyeni ve Teknikerleri için Almanya İş imkanlarının çok fazla olduğu bir ülkedir. Konusunda bilgili ve deneyimli teknisyenlere her zaman ihtiyaç duyulmaktadır. 

Almanya Federal Hükümeti ‘’Göç Yasası”na göre, Elektrik-Elektronik Bölümlerinde ,Almanya’da Oturum ve İş İzni alabilmenin şartlarından biri de en az A2 seviyesinde Almanca dil bilgisine hakim olmaktır.

İnşaat

Nitelikli İnşaat İşçisi ve teknikeri, bir inşaatın yapımı sırasında oldukça önemli rol oynamaktadır. Teknikerler, İnşaat mühendisi ve şantiye şefi ile çalışan usta başları arasında bulunan ara eleman olarak tanımlanabilir. Bir diğer deyişle, işçilerin ve usta başların düzeni ve çalışma şekilleriyle ilgilenerek, gerekli düzenlemeleri yapar ve varsa eksiklikleri giderir. Olası hata ya da aksaklık durumlarında mühendislere bilgi verir.

İnşaat teknikeri sayesinde inşaatın daha sistematik ve ahenk içinde ortaya çıkması sağlanmaktadır. Belli bir düzen içinde yapı oluşturmak için inşaat teknikerlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Teknik bilgiye sahip olduklarından, inşaat mühendisi ve ustalar arasındaki düzeni de başarılı bir şekilde sağlayabilmektedir.

Meslek Lisesi İnşaat teknolojisi bölümünden mezun olan öğrenciler, iki yıllık eğitim gördükten sonra inşaat teknikeri oluyorlar.

Almanya İnşaat Sektöründe sürekli büyüyen ve gelişen endüstrisinin yanında, alanda sürekli nitelikli iş gücüne de ihtiyaç duyan bir ülkedir. Şu anda, inşaat sektöründeki nitelikli iş gücü ihtiyacının on binlerle ifade ediliyor olması hiç abartılı değildir.

Almanya Federal Hükümeti ‘’Göç Yasası”na göre, İnşaat işçi ve teknikeri olarak, Almanya’da Oturum ve İş İzni alabilmenin şartlarından biri de en az A2 seviyesinde Almanca dil bilgisine hakim olmaktır.

Tesisatçı

Tesisatçı, bir tamirci ve meslek erbabıdır. Tesisatçı, şehirlerde ve kasabalarda merkezi ısıtma, boru tesisatı, su temini ve kanalizasyon sistemlerinin çalışmasını sağlar. İnşaatta sıhhi tesisat ve ekipmanların montajcısı ve acil servislerin bir çalışanı olarak faaliyet yürütür.

Meslek Liseleri ve Üniversitelerin 2 yıllık sıhhi tesisat ve gaz tesisat bölümleri vardır.

Nitelikli İş Gücü Kriterlerine uygun tesisatçılara, Almanya’da her dönem ihtiyaç duyulmaktadır.

Almanya Federal Hükümeti ‘’Göç Yasası”na göre, Tesisatçılık Mesleğinde, Almanya’da Oturum ve İş İzni alabilmenin şartlarından biri de en az A2 seviyesinde Almanca dil bilgisine hakim olmaktır.

Marangoz

Ağaç işleriyle uğraşan,ağaçtan çeşitli eşyalar yapanlar Marangozlardır. 

Nitelikli İş Gücü olarak tanımlanan kriterlere sahip Marangozlar, Meslek Liseleri ve  Meslek Yüksek okullarının  Mobilya ve Dekorasyon Bölümlerinde yetişirler.

Mobilya ve Dekorasyon Bölümlerinde; adından da anlaşılacağı üzere her türlü mobilya ve dekorasyona fayda sağlayacak ürünlerin; tasarım, planlama ve üretim teknolojileri üzerine hakimiyeti olan, tüm süreçlerin takibini gerçekleştirecek ve olası sorunlara çözüm üretebilecek bireylerin yetiştirilmesini amaçlayan bir disiplindir. Bu eğitimi alan ve mesleğinde deneyim kazanmış marangozların Almanya’da iş imkanları çok yaygındır. 

Almanya’da, Mobilya ve Dekorasyon mezunu teknikerler başta;

·         Mobilya Üretim Fabrikaları,

·         İç Mimari Ofisleri,

·         Dekorasyon Markaları,

·         Mobilya ve Dekorasyon Satış Mağazaları,

·         Kereste Üretim Tesisleri,

·         Prefabrik Konut Üretim Tesisleri,

olmak üzere birçok mobilya temalı kurum ve kuruluşta çalışabilirler. Ayrıca almış oldukları teknik tasarım eğitimleri neticesinde alan dışı bir tercih yaparak tekniker olarak da kariyerlerine farklı alanlarda yön verebilirler.

Mobilya ve Dekorasyon Bölümü mezunu marangozların Almanya çalışma hayatında her dönem yerleri vardır. 

Almanya Federal Hükümeti ‘’Göç Yasası”na göre,  Marangozluk Mesleğinde, Almanya’da Oturum ve İş İzni alabilmenin şartlarından biri de en az A2 seviyesinde Almanca dil bilgisine hakim olmaktır.

Hemşire

Sanayi ve Ekonomide dünya devi olan Almanya’nın başarılı olmasındaki etkenleri incelediğimizde, nitelikli eleman istihdamının öne çıkan faktörlerin başında geldiğini görebiliyoruz. Bu özelliğiyle Almanya, Avrupa Ülkeleri arasında en müreffeh ülkelerin başında gelmekte ve ülkesinde yaşayan bireyler de, bu imkanlardan azami ölçüde yararlanmaktadır.

Almanya, dünyada en ileri eğitim modellerini kullanarak, Meslek Eğitim Programları yürüten bir ülke olarak, hem ülke içinde nitelikli iş gücü yetiştirme, hem de ülke dışından aradığı niteliklere uygun personeli ülkesine getirme konusunda ciddi programlar uygulamaktadır. Almanya Federal Hükümeti’ni 01 Mart 2020’de çıkardığı ’’ Nitelikli Göç Yasası‘’ da bu amaca yöneliktir.

Nüfusun giderek yaşlandığı Almanya’da, Sağlık Sektöründe yüksek miktarda hemşire açığı
bulunmaktadır. Ülkemizdeki 4 yıllık Lisans Eğitimini tamamlamış Hemşireler, diploma ve meslek denkliklerinin ilgili Alman makamlarınca onaylanması, dil eğitimini tamamlaması ve Almanya’da bu mesleklerine devam edebilecekleri iş ve ikamet edecekleri bir yer bulmaları halinde mesleklerini bu ülkede sürdürebilirler.

SÜRECİ NASIL YÖNETİYORUZ?

Almanya Federal Hükümeti ‘’Göç Yasası’’ kapsamında, Almanya’da faaliyet yürüten ve Almanya’da bu konuda faaliyet gösteren kişi ve kurumlara danışmanlık yapan, Türkiye’de faaliyet gösteren firmaların mutlaka Almanya ayağındaki çözüm ortaklarının ve danışmanlık hizmeti verdiği kurumların deneyimli ve güvenilir olması gerekmektedir.

İş Avrupa olarak, Almanya Federal Hükümeti’nin  01 Mart 2020 yılında çıkardığı ‘’Göç Yasası‘’ kapsamında faaliyetlerini yürüten, Türk – Alman Ticaret Köprüsü’nün Almanya’da yoğun olarak ilgilendiği Hizmet Sektörü, Sağlık Personeli, Teknik Hizmetlerdeki ‘’Nitelikli İş Gücü’’ ne yönelik ve Ausbildung konusunda Türkiye’de yürüteceği faaliyetlerine danışmanlık hizmeti veriyoruz.

Lisans düzeyinde eğitim almış hemşirelerin Almanya’da çalışmaya başlayabilmesi için, bir takım
prosedür, iş ve işlemlerin tamamlanması gerekmektedir.
 

Bu anlamda, yapılması gerekenleri;
1- Denklik İşlemleri,
2- Almanya’da İş Talebi ve İkamet edilecek yerin temini,
3- Dil Eğitimi,
4- Vize İşlemleri olarak belirtebiliriz.

1- DENKLİK İŞLEMLERİ
   Denklik işlemi; Mezun olduğunuz okul ve oradan alınan diplomanın, Almanya’daki eğitim
sistemindeki karşılığı veya eşdeğeridir. Denklik başvurusu sırasında; elimizde bulunan, çeşitli
hizmet içi eğitim eğitim sertifikaları, yurt içi ve dışındaki diğer deneyimlerinizin de bilgi olarak
eklenmesinde yarar vardır. Genel olarak, 3-6 ay civarında süren bu süreçten sonra, yetkili
makamlar, denklik başvurusuna olumlu yanıt vermiş ise diplomanız ve mesleki yeterliliğiniz
Almanya’da geçerli demektir. 

    Denklik kurumu, Hemşirelik Eğitiminde aldığınız dersler ve ders saatlerini transkript incelemesi
sonucunda uygun ve yeterli bulmadığı takdirde, kısmi denklik işlemi yapılarak, sizin ortalama 2 yıl süren bir staj döneminiz başlıyor. Staj döneminde de, normal alacağınız ücrete yakın bir ücretle çalışıyor ancak; daha çok hasta bakımı veya yaşlı bakımı gibi işlerde çalışıyorsunuz. Staj sonunda vereceğiniz sınavdan sonra mesleğinize başlıyorsunuz.

İş Avrupa olarak denklik işlemlerinizi biz yürütüyoruz.

2- ALMANYA’DA İŞ VE EV BULMA
Denklik işlemlerinizin bitmesinden sonraki süreç olan; Almanya’da çalışılacak iş yeriyle (Hastane) sözleşme yapmak ve iş yerinize uygun ikamet edeceğiniz yeri de temin ederek iş ve oturum izninizi almak, Türk-Alman Ticaret Köprüsü’ne ait bir yükümlülüktür. Bu konuyla ilgili bütün detayları da danışmanlık hizmeti olarak, danışanlarımızla paylaşıyoruz. 

3- DİL EĞİTİMİ
Almanya’da hemşire olarak çalışmak için B2 düzeyinde dil eğitimi almak şarttır. Ancak ; B1 Düzeyinde Almanca sertifikanız olması durumunda da, çalışma ve oturma izni alabiliyorsunuz. Bu durumda, B2 dil seviyesine ulaşıncaya kadar olan süre içinde, hemşire ücretinden daha düşük bir ücretle, hasta bakımı ve yaşlı bakımı gibi işlerde çalışabiliyorsunuz. Burada en önemli nokta, dil eğitiminin kaliteli olmasıdır. B1 veya B2 düzeyinde Almanca öğrenmek için kendinize gerçek bir hedef saptamak ve işinizi ciddiye almak durumundasınız. Bu anlamda, dil kursu
alacağınız kurum, kullanılacak araç-gereç ve materyaller ile kullanılan dil öğrenme yöntemleri
önem arz etmektedir. Bu konuda İş Avrupa olarak sizi, kendi kurumumuzda eğitiyor, Türkiye ve Almanya’nın yetkin dil kurumlarıyla buluşturuyoruz. Dil Eğitimi sonucunda, Almanya’nın Goethe, Telch, TestDaf gibi resmi olarak tanıdığı kurumların yapacağı dil sınavından alınacak sertifika da vize işlemlerinin yapılması için gereklidir.


4- VİZE İŞLEMLERİ
Hemşire olarak, denklik işlemleriniz için, Alman makamlarına başvuru yapılmasıyla birlikte, dil
eğitimine başlıyoruz. Türkiye’de dil eğitiminiz devam ederken, Türk-Alman Ticaret Köprüsü tarafından Almanya’da iş talebiniz alınmış ve ikamet sorununuz çözülmüş olacaktır. Denklik Belgeniz, Almanya’dan alınmış iş talebi ve ikamet bildirimi ve dil sertifikası birlikte firmamızca vize dosyanız hazırlanarak, Alman Konsolosluğu’na vize başvurunuz yapılıyor.

Değerli Ziyaretçimiz; Detaylı Bilgi ve Danışmanlık Hizmetlerimizden faydalanmak için; 

Lütfen iletişim formunu doldurunuz.

Almanya Federal Hükümeti ‘’Göç Yasası”na göre, Hemşire olarak, Almanya’da Oturum ve İş İzni alabilmenin şartlarından biri de en az B2 seviyesinde Almanca dil bilgisine hakim olmaktır. B1 seviyesinde Almanca dil bilgisi size Almanya da oturum ve iş izni alma konusunda yeterli bir dil seviyesidir. Ancak; bu durum da kısmi denklik yapılarak, B2 dil seviyesine ulaşıncaya kadar, yardımcı hemşire pozisyonunda çalışırsınız.

Sağlık

AUSBİLDUNG NEDİR?
Almanya, Avrupa Ülkeleri arasında ‘’Meslek Eğitimi’’ ve ‘’Kalifiye İş Gücü‘’ yetiştirme alanında son derece başarılı bir ülkedir. Almanya’da Meslek Eğitimi veren kurumlardan alınan belgeler bütün Avrupa Ülkelerinde geçerli olup, üst derecede de kabul görmektedir. Almanya’da bu kurumlardan alınan ‘’Meslek eğitimi’’ne ‘’Ausbildung’’ denilmektedir.

AUSBİLDUNG SÜRESİ NE KADARDIR?
Meslek Eğitimi alınacak branşlara göre değişiklik göstermekle birlikte, Ausbildunglar 1 ila 3 yıl
arasında sürer. Bu zaman zarfında, hem teorik hem de pratik uygulamalara dayalı eğitim alınır. İlk dönemden itibaren haftanın 1 günü okulda teorik dersler alınıp, diğer 4 gün ise sahada, iş yerinde pratik yapılır, deneyimler elde edilir. ED Global olarak; Sağlık, Yaşlı Bakım, Aşçılık, Gastronomi ve Teknik alanlarda Ausbildung yapmak isteyenlere yönelik danışmanlık hizmeti verdiğimizden, bu alanlardaki Ausbildung süreleri 2,5-3 yıl civarında sürmektedir.

ALMANYA’DA MESLEK EĞİTİMİNİN KİŞİYE KATKISI NE OLUR?
Almanya’da bir Meslek Eğitimini tamamlamışsanız, kalifiye eleman olarak kabul görürsünüz.
Almanya’da kalifiye elemanlar daha çok rağbet görür ve kalifiye olmayanlara göre de doğal olarak daha yüksek ücret alır. Dolayısıyla, Meslek Eğitimini tamamlamış bir kişinin kariyer planlaması ve geleceğini inşa etmekteki şansı daha yüksek olur.
Meslek Eğitimini (Ausbildung) tamamlamış olana ilgili kurum tarafından sertifikası verilir.
Sertifikasını alan bir kişi yüksek maaşlı bir işte çalışabilir, bir iş kurabilir, eğitime devam edebilir veya üniversiteye başlayabilir.
Aldığınız eğitim size sadece bunları vermekle kalmaz, size aynı zamanda Almanya’da oturum izni sağlar.
AUSBİLDUNG KAYITLARI HANGİ AYLARDA YAPILIR?
Yılda 2 dönem kayıt yapılır. İlk dönem, Eylül-Ekim aylarında, ikinci dönem kayıtlar ise; Mart – Nisan aylarında gerçekleştirilir.

MESLEK EĞİTİMİ ALABİLMENİN KOŞULLARI NELERDİR?


– Ausbildung yapacağınız okulda ve çalışacağınız iş yerinde Almanca konuşulacağından, B2
seviyesinde Almanca öğrenmeniz gerekir.

– Meslek Eğitimine başlamanız için gerekli mezuniyet belgenizin (diploma) Almanya’da
Denkliğinin alınması gerekir.
 

– Ausbildung eğitiminin alınacağı eğitim kurumunun bulunması ve kabul belgesinin alınması
gerekir.
 

– Almanya’da Meslek Eğitimi yapacaklara oturum izni gerekmektedir yani ikamet edeceği bir
evin olması gerekir.
(Bütün bu koşulların sağlanması ED Global ve Almanya’daki çözüm ortağımız Türk-Alman Ticaret Köprüsü’nün danışmanlık hizmetleri kapsamındadır.)
Ayrıca; Evrakların tercümesi, 1 Yıl boyunca Danışmanlık, Vize Mülakatı ve Vize İşlemlerinin
hazırlanması gibi teknik konular da danışmanlık hizmetlerimizin içindedir.

BİLMENİZ GEREKENLER
Bazı özel okullar hariç, Ausbildung yapılan kurumlara harç ücreti ödenmez. Meslek Eğitiminiz
sırasında, 600-800 Euro arasında devlet destekli öğrenci yardımı alırsınız. Öğrenci yardımının devlete geri ödemesi yoktur. Bu yardımı alma şartları arasında 30 yaşın altında olmak ve en az 2 yılda Ausbildung tamamlama zorunluluğu vardır. 30 yaşın üzerinde olanlar da Ausbildung yapabilir ancak; Öğrenci yardımı alamazlar (40 yaşa kadar)
 

NİTELİKLERİNİZE UYGUN BİR MESLEK ALANI SEÇMELİSİNİZ
Almanya’da aldığınız Meslek Eğitimi Türkiye’ye göre farklılıklar gösterebilir. Örneğin: Hemşire olmak için Türkiye’de 4 yıllık bir üniversite bitirmek gerekirken, Almanya’da 3 yıllık Ausbildung eğitim süresi hemşire olmak için yeterli bir süreçtir ve buradan sertifikasını alan bir hemşire, Avrupa’nın bütün ülkelerinde rahat çalışabilir.
 

Mesai kavramının belli olduğu(8 saat), iş tanımınızın, nelerle ilgili çalışacağınız ve sorumluluklarınızın belli olduğu nezih ortamlarda çalışmak ve kendinize yeni bir hayat kurmak istiyorsanız. Doğru adrestesiniz. 

İş Avrupa olarak ve Türk Alman Ticaret Köprüsü işbirliğiyle size ve ailenize yeni yaşam sunuyoruz!

Süreci Nasıl Yönetiyoruz

Diploma ve Meslek Yeterlilik belgelerinizle birlikte “Denklik” işlemleriniz için, Alman Resmi Makamlarına müracaat ediliyor. Mesleklere gore değişmekle birlikte, B1 Seviyesinde Almanca Dil Eğitimine kursumuzda başlıyorsunuz. Denklik islemlerinizin sonuçlanmasıyla birlikte, Almanya’daki çözüm ortağımız, Türk-Alman Ticaret Köprüsü tarafından, Alman iş verenden İş Talep formunuz ve yerleşeceğiniz ikamet temin edilerek, evraklarınız bize ulaştırılıyor. Almanca Dil Kursundan sonra, Almanya’nın resmi olarak tanıdığı Goethe, Telch vb. kurumların sınavına girerek alınacak “Dil Eğitimi Sertifikası” ile birlikte, hazırlanan evraklar liste halinde vize işlemleri için Alman Konsolosluğu’na basvuruda bulunuyoruz.

Almanya Çalışma Vizesi – Çalışma İzni

Almanya Çalışma Vizesi – Çalışma İzni Hakkında Her Şey

Almanya Çalışma Vizesi - Çalışma İzni

Almanya çalışma vizesi – çalışma izni sayfamızı ziyaret ettiğiniz için teşekkür ederiz.

Bu sayfamız içerisinde Almanya çalışma vizesi ve çalışma izni hakkında merak ettiğiniz tüm soruların yanıtlarını bulacağınızdan emin olabilirsiniz.

İzmir ve çevre illerinde yaşayan misafirlerimiz, Almanya çalışma vizesi – çalışma izni başvuru işlemlerini İş Avrupa Vize Danışmanlık ile kusursuz bir şekilde yönetebilirsiniz.

İş Avrupa Vize Danışmanlık olarak, keyifli bir vize başvuru süreci geçirmenizi diliyoruz.

Almanya Çalışma Vizesi – Çalışma İzni Hakkında Genel Bilgi

Almanya Çalışma Vizesi Hakkında Genel Bilgi

Almanya çalışma vizesi – çalışma izni ulusal vize (D tipi vize) kapsamındadır. Almanya’daki bir firmada çalışıp maaş alacak her bir TC vatandaşı Almanya çalışma izni başvurusunda bulunmak ve çalışma vizesi almak zorundadır.

Almanya çalışma izni – çalışma vizesi ile Almanya’da 90 günden daha uzun süre çalışma imkanına sahip olabilirsiniz. Bu vizeye sahip olduktan sonra Almanya oturum hakkınız olur ve bu sayede ailenizi de yanınıza alabilirsiniz.

Bireysel olarak Almanya’da iş bulmuş ve işe kabul edilmiş yahut şuan aktif olarak çalıştığı şirketin Almanya’daki bir firma ile şirket içi / şirketler arası personel değişimi ya da transferi gerçekleştirecek kişiler Almanya çalışma vizesi – çalışma izni vize başvurusunda bulunabilir.

Almanya Çalışma Vize Başvurusu Nereden Yapılır?

Almanya Çalışma İzni Başvurusu Nereden Yapılır?

Almanya İzmir Konsolosluğunun yetki bölgesi gri alanları kapsamaktadır. Bu şehirlerde ikamet eden kişiler, 17 Şubat 2020 tarihinden itibaren İDATA vize başvuru merkezi üzerinden randevu alarak, İzmir’deki konsolosluk üzerinden Almanya çalışma vizesi – çalışma izni başvurusu gerçekleştirebilir.

Almanya İzmir Konsolosluğu yetki alanı içerisindeki iller; Afyon, Antalya, Aydın, Burdur, Denizli, İzmir, Kütahya, Manisa, Muğla, Isparta, Uşak illeri bulunacaktır.

Yeşil bölge Almanya İstanbul Başkonsolosluğu yetki bölgesi olduğundan burada ikamet eden kişilerin İstanbul Konsolosluğu üzerinden vize başvurusu gerçekleştirilir.

Almanya İstanbul Büyükelçiliği yetki alanı içerisindeki iller; Balıkesir, Bilecik, Bolu, Bursa, Çanakkale, Düzce, Edirne, Eskişehir, İstanbul, İzmit, Kırklareli, Sakarya, Tekirdağ, Yalova.

Kırmızı bölge Almanya Ankara Büyükelçiliği yetki bölgesi olduğundan buralarda ikamet eden kişilerin Ankara Büyükelçiliği Vize Departmanı üzerinden vize başvurusu gerçekleştirilir.

Almanya Ankara Büyükelçiliği yetki alanı içerisindeki iller; Adana, Adıyaman, Ağrı, Ardahan, Artvin, Aksaray, Amasya, Ankara, Bartın, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Çankırı, Çorum, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Hakkari, Hatay, İçel (Mersin), Iğdır, Kahramanmaraş, Karabük, Karaman, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Kilis, Malatya, Mardin, Mersin, Muş, Nevşehir, Niğde, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Sivas, Şanlıurfa, Şırnak, Tokat, Trabzon, Tunceli, Van, Yozgat, Zonguldak.

Almanya Çalışma Vizesi Kaç Günde Çıkar?

Almanya turistik vize
  • Uygun bulunan başvuru, yapıldığı tarihten itibaren 3 ay içinde karara bağlanır.
  • Özellikle başvurunun ayrıntılı bir tahkikat gerektirdiği bazı durumlarda bu süre daha uzun tutulabilir.
  • İstisnai olarak, özel bazı durumlarda ek bir takım belgelerin sunulması gerektiğinde, bu süre daha da uzayabilir.

Bu duruma istinaden BRS Global Vize Danışmanlık olarak, Almanya çalışma vizesi başvurusunun seyahate en az 6 ay kala gerçekleştirilmesini tavsiye ediyoruz.

Almanya Çalışma İzni Almak İçin Yapılması Gerekenler

Almanya Çalışma Vizesi Nedir?

Eğer Türkiye’de iseniz ve Almanya’da bulunan firma sizi işe almaya karar verirse, genellikle tarafınıza eposta yolu ile bir iş teklifi ve iş sözleşmesi gönderir. Siz de bu iş teklifini ve iş sözleşmesini imzalarsınız ve gerekli diğer evraklar ile birlikte Almanya’daki firmaya geri epostalarsınız (Gerekli evraklar konusunda Almanya’daki firma sizi bilgilendirecektir).

Daha sonrasında Almanya’daki firma sizin adınıza çalışma izni talebinde bulunur ve çalışma izni belgesini size posta yoluyla ulaştırılır. Elinize çalışma izni ulaştıktan sonra aşağıdaki evrakları hazırlamaya başlayarak Almanya çalışma vizesi başvurusunda bulunabilirsiniz.

İş Avrupa Vize Danışmanlık olarak, Almanya Çalışma Vizesi kapsamında iş bulma ve işe yerleştirme konularında hizmet vermemekteyiz.

Almanya çalışma vizesi başvurusunda bulunabilmeniz için Almanya’daki işinizi kendiniz bulmanız ve Almanya’dan tarafınıza gelmesi zorunlu olan evrakların tarafınıza ulaşmış olması gereklidir.

Almanya Çalışma Vizesi için Gerekli Evraklar

  • Almanca olarak okunaklı ve dikkatlice doldurulmuş, tarih yazılmış ve imzalanmış 2 adet Almanya ulusal vize başvuru formu (Almanya Ulusal Vize Başvuru Formu – Türkçe).
  • Kriterlere uygun pasaport (Daha önceden alınan pasaportlar ve emniyetten alınacak pasaport protokolü. Pasaportta bilgilerin olduğu sayfanın ve son 3 yılda verilen Almanya ve diğer Schengen ülkelerine ait vize fotokopileri).
  • Kriterlere uygun 2 adet biyometrik fotoğraf (35×45 mm boyutunda biyometrik)
  • İş sözleşmesinin başlangıç tarihine kadar kapsayan, minimum 30.000 € teminatlı sağlık sigortası veya benzeri
  • Almanya’da gönderilen çalışma izni/ ön onayı orijinali.
  • Almanya’daki firma ile aranızdaki iş teklifi/ iş sözleşmesi ya da kontrat
  • Meslek diploması veya mesleki eğitim ve vasıflarını gösteren belge ve sertifikalar YA DA yüksekokul diploması, alınan ek eğitimler ve kursuları gösteren karne, sertifika vb.
  • Özgeçmiş
  • Barkodlu SGK hizmet dökümü ve son iş yerine ait SGK işe giriş bildirgesi. (E-devlet üzerinden ya da SGK’dan alınabilir).
  • Türkiye’deki iş verenden iş ve görev dilekçesi
  • Varsa dil yeterlilik belgesi (A1, B2 vb.)
  • Türk vatandaşı olmayanlar: Türkiye’den planlanan çıkış tarihine kadar geçerli İkamet Tezkeresi.

Şirket İçi Transfer için Gerekli Evraklar

Yukarıdaki evraklara ek olarak aşağıdaki evrakların da hazırlanması gerekmektedir.

  • Çalıştığınız şirket tarafından şirket için transferi açıklayan dilekçe (Şirket antetli kağıdına yazılmalı, kaşe ve imza olmalı).
  • Almanya’daki şirket ile aradaki bağı gösterir sözleşme vb.
  • Türkiye’deki şirkete ait güncel vergi levhası, son 6 ay içinde alınmış oda faaliyet belgesi, imza sirküleri, ticaret sicil gazetesi ve ticaret sicil tastiknamesi.
  • SGK işe giriş bildirgesi (Şirket tarafından kaşe ve imzalı olmalı).
  • Son 6 aya ait maaş bordrosu (Şirket tarafından kaşe ve imzalı olmalı).
  • Bazı durumlarda meslek yetkinlik denkliği alınması da gereklidir.

DİKKAT:

  • İstenilen belgeler güncel olmalıdır (3 aydan daha yeni).
  • Belgelerin aslı ve iki adet fotokopisi sunulmalıdır.
  • Konsolosluğun yukarıdaki evraklar dışında ek evrak talebinde bulunma ve sizi mülakata çağırma yetkisi olduğu unutulmamalıdır.
  • Özgeçmiş, dilekçe, yüksekokul veya meslek diplomaları, karne, sertifika gibi Türkçe belgelerin Almanca/ İngilizce tercümeleri gerekmektedir.

Almanya Çalışma Vizesi Ücreti Ne Kadar?

KONSOLOSLUK VİZE HARCIBAŞVURU MERKEZİ ÖDEMESİİŞ AVRUPA VİZE HİZMET BEDELİ & ZORUNLU SİGORTATOPLAM
75 €35 € + 10 € Kargo230 €350 €
  • Yukarıdaki ücretlere KDV dahildir.
  • Yukarıdaki ücretlere Almanca/ İngilizce gerekli çeviri ücretleri dahil değildir.
  • Kalabalık grup başvuruları için bizimle iletişime geçerek fiyat alabilirsiniz.

Hizmet verdiğimiz ve bilgi alabileceğiniz diğer Almanya vizesi kategorileri hakkında detaylı bilgi için  >> http://www.isavrupa.com/ Daha Detaylı Bilgi ve Destek Almak için Bizimle İletişime Geçin

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.