Doktor olarak Avrupada’da Çalışmak

Almanya Federal Hükümeti, göç yasasıyla Almanya’nın çeşitli bölgelerinde Doktor, Hemşire ve Radyoloji Teknikeri, Laboratuvar Teknikeri, Anestezi Teknikeri gibi çok sayıda sağlık personeli istihdam etmeye başlamış bulunmakta.

Ancak Bunun için sağlık personellerinden yerine getirmesi beklenen şartlar vardır ve şartlar meslek dallarına göre değişkenlik göstermektedir.

Sağlık Personellerinden Sağlaması Beklenen Genel Şartlar

1-Doktorlardan en az B2-C1 düzeyinde Almanca dil bilgisine ve Mesleki Almanca’ya sahip olması (doktorlar için Meslek izni ve Aprobasyon (ruhsat) şarttır) beklenmektedir,

2-Hemşireler, Ebe ve diğer sağlık personellerinin en az B1 düzeyinde Almanca dil seviyesine ve Mesleki Almancaya sahip olması,

3-Yukarıdaki belirtilen Almanca Dil koşulunu sağlamış olan kişiler Mesleki Almanca imtihanına girmeleri şart koşulur ve sınavda başarılı olmaları gerekir. Mesleki Almanca sınavını geçemeyenler kursa tabii tutulacaktır.

4-Eğitim durumu denkliği: Türkiye’de Radyoloji, Anestezi, Laboratuvar teknikerliği gibi bölümlerin eğitimi ön lisans düzeyindeyken Almanya’da bu bölümlerin eğitimi lisans düzeyindedir. Başvurunun kabul edilmesi durumunda bu kişiler Almanya’da çalışırken bir yandan da kısa sureli bir eğitim programına tabii alınmaktadır.

5-Almanya Hükümeti’nin verdiği oturum izni süresi şu şekildedir, ilk yıl için 1 yıl sonra 3 yıllık sonra 5 yıllık ve daha sonra sınırsız vermektedir. Oturum izni vermek için yapılan değerlendirmede performans, uyum, mesleki donanım ve verimlilik çok önemlidir.

6-İstihdam hizmeti verilen sağlık personelleri Almanya’nın farklı eyaletlerindeki özel sağlık kurumlarında çalışacaklardır. 

Neden Doktorluk?

Almanya‘da Doktorluk en Saygın ve Prestijli mesleklerden bir tanesidir ve yüksek gelirli meslek dallarından birisidir. Özellikle Doktor sayısının yetersiz olmasından dolayı son bir kaç yıldır doğru başvuru ile daha kolay denklik alınabilmektedir.

Almanya’ya çalışmak için gelen hekimlerimiz için, Almanya’nın Doktor açığını kapatamaması nedeniyle doktor olarak çalışmak daha kolay hale gelmiş görünmektedir. Korona Virüs salgını ile birlikte ise Almanya’da bir çok yaşlı doktor emekliliğini istemiş ve Almanya’nın zaten problemi olan Doktor açığı daha da büyümüştür. Bu nedenle bu süreçte yapılan başvuruların eskiye oranla daha esnek olarak değerlendirilebildiği öngörülmektedir.

Doktorlar için Sağlaması beklenen şartlar:

Türkiye’de tıp fakültesi bitirmiş veya doktor olarak çalışan hekimlerin Almanya’da iş bulması kolaydır ve praktisyen hekimlerin TUS sınavına girmeden uzman olması mümkündür. Çünkü Almanya’da TUS’a benzer bir sınav bulunmamaktadır ve uzmanlıktan sonra Türkiye’deki gibi zorunlu hizmet yoktur. 

Türkiye’de tıp fakültesi bitirmiş bütün doktorlar, praktisyen hekim, uzman hekim, başhekim Almanya’da çalışma izni alabilirler.  Ancak Bunun için bazı şartları sağlaması beklenir:

Öncelikle, Almanya’da doktorluk mesleğini icra edecek bir kişi öncelikle diploma denkliğini yaptırmalıdır.

Almanya’da doktorluk denkliği almak için  Türkiye’de aldığınız tüm eğitimleri belgelemek ve deneyimlerinizi ekleyerek kağıtları bilirkişiye sunup incelenmesini beklemek….

Bunun için;

Tıp Fakültesi Diploması ve Transkript
Tabipler Odası Meslek Titri belgesi
T.C. Sağlık Bakanlığından Doktorluk Mesleğini İcra Belgesi, 
Doktorluk Yapabileceğine ilişkin Sağlık Raporu
Hakkında Soruşturma Olmadığına İlişkin Beyan gibi belgelerini Almanya Tabipler odasına göndermelidir. 

Doktorların Almanya’da mesleğini icraa edebilmesi için sağlaması gereken diğer şart Almanca dil bilgisidir.

Almanya’da Doktorluk Yapmak İçin Gerekli Almanca Seviyesi

Bir Türk doktorun Almanya’da doktorluk yapabilmesi için en az B2 seviyesinde Almanca dil sertifikası almış olması gerekmektedir. Ayrıca Almanca tıp terimlerinin de alışık olduğumuz gibi Latince veya İngilizce olmaması  nedeniyle bir de C1 düzeyinde Almanca tıp diline hakim olmanız gerekmektedir.

B2 Almanca dil sertifikası için Goethe ve TELC tarafından yapılan Almanca dil sınavlarından aldığınız sertifikaları kabul ediliyor.

Denklik İşlemlerim ve Almanca Setifikam tamam. Peki şimdi ne yapmalıyım?

B2 Dil sertifikası ve Denklik işlemlerinden sonra sıra geldi iş bulmaya. Almanya’da çalışma izni alabilmek için ya Türkiye’den bir aracı kurum vasıtasıyla Almanya’da size iş bulunmasını sağlayacak, iş sözleşmesini çıkarttırcaksınız ki DIH Almanya Danışmanlık olarak tam da bu noktada imdadınıza koşacağız ya da Almanya’ya kendi imkanlarınızla giderek iş arayacaksınız. Tercih sizin.

Almanca Dil seviyelerinin anlamı ne?

C1 Seviyesi
Geniş kapsamlı uzunca metinleri anlayabilir, sonuçlar çıkarabilir. Sık sık ve belirgin şekilde sözcük arayışlarına girmeden kendisini tabi ve akıcı bir şekilde ifade edebilir. Dili sosyal yaşamında, iş hayatında, mesleki eğitiminde ve yüksek öğrenimde esnek ve etkili bir biçimde kullanabilir. Karmaşık konularda kendini sistemli, net ve düzgün bir biçimde ifade edebilir.

B1 Seviyesi
İş, okul, boş zaman gibi kendisine yabancı olamayan konuların ölçümlü dille ifade edilmesi halinde, anlatılanları ana hatlarıyla anlayabilir. Seyahatlerde, Almanca’nın konuşulduğu yerlerde karşılaşabileceği çoğu durumların üstesinden gelebilir. Bildiği konularda ve kişisel ilgi alanlarında kendisini basit düzeyde ve konuları ilişkilendirerek ifade edebilir. Yaşadığı tecrübe ve olayları anlatabilir. Hayallerini, umutlarını ve hedeflerini tanımlayabilir, plan ve görüşlerini gerekçelendirebilir, açıklayabilir.

Çalışma İzni

İster Türkiye’deyken Almanya’dan bir iş sözleşmesi çıkarttırın ister işinizi Almanya’ya giderek kendiniz bulun. İşi aldıktan sonraki aşama çalışma izni almak ve kişi Almanya’da değilse Almaya’ya geldikten sonra oturumunu almaktır.

Almanya için Çalışma izni ise iki vize türüyle alınabilir; biri standart çalışma izni diğer ise Mavi karttır.  Türkiye’den Almanya’ya doktor olarak çalışmaya giden bir kişi Mavi karta başvurarak sağladığı imkanlardan yararlanabilir, oturumunu alabilir. Konuyla ilgili detaylı bilgi AB Mavi (Blue) Kart başlıklı yazıda verilmiştir.

Meslek İzni için gerekli Belgeler:

Özgeçmiş
Pasaport
Uluslararası Doğum Belgesi, Nüfus Kayıt Örneği
Sabıka kaydı yoktur belgesi
Almanca Dil Belgesi (B2 / C1)